Ziemniaki – hit czy kit? Zobacz jak to jest z tym ziemniakiem
Ziemniak jest nie tylko doskonałym zamiennikiem ryżu czy makaronu na obiad, ale także świetną przekąską w ciągu dnia. Zawierają cukry, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego są odpowiednie nawet dla diabetyków. Ziemniaki są również bogate w witaminę C (która wzmacnia odporność), zawierają witaminę B6 (która ma właściwości przeciwutleniające) i potas (który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi). Ponadto ziemniaki pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości magnezu i błonnika.
Dlaczego ziemniak zyskał złą sławę?
Ziemniaki są często postrzegane jako szkodliwy pokarm, ale w rzeczywistości nie są takie złe. Problem polega na tym, że kojarzymy je z węglowodanami, które podnoszą poziom cukru we krwi. W rzeczywistości ziemniaki mają dość wysoki indeks glikemiczny (IG) i powinny być ostrożnie spożywane przez osoby chore na cukrzycę oraz te, które chcą schudnąć.
W rzeczywistości ziemniaki są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na Ziemi. Zawierają witaminy A, B-kompleks, C i D, fosfor, wapń i żelazo. Ziemniaki zawierają również błonnik, który może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Właściwości odżywcze ziemniaków i ich wpływ na zdrowie
Pomimo swojej reputacji „skrobiowego” jedzenia, ziemniaki są w rzeczywistości bardzo pożywne. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i potasu, a także miedzi i żelaza.
Ziemniaki są bogate w skrobię oporną, która pomaga nam czuć się sytym. Zawierają także wiele witamin z grupy B, w tym tiaminę, niacynę i kwas pantotenowy.
Trawienie
Ziemniaki są lekkostrawne i stanowią doskonałe źródło łatwo dostępnej energii. Zawierają błonnik, który ułatwia perystaltykę jelit, więc będą świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na zaparcia. Są też naturalnie bezglutenowe, więc korzystnie wpływają na dietę osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Ostrożnie jednak u osób z podejrzeniem choroby jelita drażliwego, SIBO.
Stan skóry
Ze względu na zawartość witamin C, A, B, potasu, cynku, magnezu i fosforu ziemniaki korzystnie wpływają na stan naszej skóry. Stanowią ciekawy element naturalnych maseczek – wystarczy wymieszać surowego ziemniaka z naturalnym miodem i otrzymujemy bardzo odżywczą maseczkę, która oczyszcza i odmładza skórę. Nasze babcie stosowały surowe ziemniaki nawet na oparzenia słoneczne.
System odpornościowy
Ziemniaki zawierają proteiny, które zwalczają wirusy i bakterie w naszym organizmie. Ziemniaki zawierają również witaminę C, która stymuluje produkcję kolagenu – jednego z głównych składników tkanki łącznej (skóry). Ziemniaki zawierają betakaroten, który pomaga wzmocnić odporność na wirusy przeziębienia i grypy. Ponadto witamina ta ma właściwości przeciwutleniające, chroniące komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się, a nawet rozwoju nowotworów!
Dieta odchudzająca
Wysoka zawartość węglowodanów w ziemniakach sprawia, że nie nadają się one do stosowania w dietach odchudzających. Jednak dieta niskowęglowodanowa niekoniecznie jest skutecznym sposobem odchudzania, ponieważ jej głównym celem jest nie tylko zmniejszenie obwodu talii, ale także poprawa ogólnego stanu zdrowia poprzez ograniczenie spożycia niezdrowej żywności, takiej jak słodycze czy przekąski o wysokiej zawartości tłuszczu. Ponadto, jeśli chcesz skutecznie schudnąć – konieczne jest połączenie ćwiczeń fizycznych z właściwym odżywianiem (w tym regularnymi posiłkami).

Jak przyrządzać ziemniaki?
Jeśli chodzi o ziemniaki, należy rozróżnić dwie grupy: skrobiowe i woskowe. Pierwsze z nich mają wysoką zawartość węglowodanów i dlatego są często wykorzystywane jako źródło węglowodanów podczas diety. Zawierają one jednak dużo wody, więc nie są szczególnie sycące. Do ziemniaków skrobiowych należą następujące odmiany:
Frytki – chrupiące chipsy ze smażonych kostek ziemniaków.
Kliny ziemniaczane – plastry ugotowanych ziemniaków pokrojone w kształcie klina.
Ziemniaki pieczone – pieczone ziemniaki w całości, bez skórki. Jest to bardzo zdrowa odmiana ziemniaka, zawierająca wiele witamin i składników mineralnych. Doskonale nadaje się również dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ jest dość sycący, mimo że zawiera tylko około 100 kalorii na porcję!
Tłuczone ziemniaki – tłuczone, gotowane ziemniaki z dodatkiem mleka lub śmietany dla uzyskania dodatkowej gładkości i smaku. Tłuczone ziemniaki pasują niemal do wszystkiego, a zwłaszcza do dań mięsnych, takich jak placek pasterski czy zapiekanka z kurczaka.